0 Läs mer >>
Går man på trädgårdsmässa, och dessutom handlar något så kommer man alltid hem med lite bonusar. Fröer man inte tänkt så men gör ändå, små plastprylar, brochyrer och rabattkuponger ..
På senaste mässan fick jag ett såkit av Nelson som jag faktiskt inte tittade närmare på förrän nu. Jag trodde att det kanske var några torvbriketter bara, men det visade sig vara ett helt litet system med jord, frö och minidrivhus. Dessutom svårt att bevara efter 2017 så det var bara att sätta igång med experimentet!
Lite sent och trots att jag egentligen inte har plats så testar jag nu alltså svartkål Black magic och grönkål Half tall i färdigpreparerad variant.
Hoppas det funkar! Hoppas de får vara ifred från stor och liten ohyra på lotten!
 
 

Experimentgåva

0 Läs mer >>
Den första lite milda vårkvällen efter veckor av iskyla tog jag cykeln ner till lotten igen. Jag var helt ensam i kolonin, men vilken fin kväll vi hade jag och hästarna som gnäggade i hagen.
Nu har jag rensat stora kökslandet som skall fyllas med lök och rödbetor och lagt på all kogödsel jag hade på buskar, jordgubbsplantor och alla land utom kryddträdgården och potatislandet. Jag får nog fylla på med lite mer näring senare, men det är en start i alla fall.
Kom goa värme nu så jag kan så!!
När jag ändå var nere passade jag på att ta med mig alla överblommade lökväxter jag haft inne som vårglädje. Nästa år blommar de igen - vilken bonus!
 
 

Nytt liv åt gammal lö...

0 Läs mer >>
Nu är det trångt på fönsterbänkarna och mina småplantor längtar desperat efter att få komma ut och börja "det riktiga livet". Det gör jag också!
Mina plantor av Nepeta som jag berättade att katten tuggade på har nu decimerats från sex till en halv förresten. Kanke blev katten glad i alla fall. Haha
 
 

Mer ljus!

0 Läs mer >>
För att få mer form och stabilitet till lotten vill jag ha krukor. Krukorna ska få fungera som blickfång när allt runt omkring är grönska och löst i formen.
Tyvärr är stora krukor dyrt som bara den och jag vill ha dem så stora som möjligt för att kunna ha tomater och paprika på lotten i soligt läge, utan att jag behöver vara där varje dag med vattenkannan..
På studion hittade vi överblivna skivor från bygget som annars skulle ha gått till tippen. Med lite lim och skruv blev det en ram (botten behövs inte till krukan) som kommer kunna hålla ca 125 liter jord. Det räcker till den mest kräsna tomat :-)
För att få det lite snyggare målar jag krukans synliga delar med svart färg som jag hade kvar. Det kommer bli toppen mot grönskan i sommar!
 
 
 

Krukor av skrot

0 Läs mer >>
Nu har jag börjat med omläggningen av landen för att få fram den geometriska struktur jag tänkt mig.
Det finns en del att göra fortfarande men med en bra grundform, i alla fall runt sittplatsen där man ser den mest :-) så är en hel del på plats! Örtagården är i fokus nu.
 
När landen är formade, genomgrävda och rensade är det dags för plantfrukost i form av KRAVmärkt kogödsel! 
 
 

Strukturen börjar syn...

0 Läs mer >>
Trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar är en brokig och härlig plats. Här finns vekligen allt man kan tänka sig i form av inspiration, matnyttighet och rena stollerier.
 
Men ölgrottan var väl fiffig?
 
 

Trädgårdsmässeinspira...

0 Läs mer >>
Jag skall ha något stånd med potatis så klart. Det är såå gott med egen, nyskördad potatis även om det inte ger bäst värde för pengarna, utrymmet och tiden (sockerärtorna däremot.. snacka om värt att odla själv!).
Listan av godkända sorter i koloniföreningen var inte så lång, men jag hittade tidiga Cherie. En vackert rosaskalig 'kärlekspotatis' som skall vara bra.
Sex stycken knölar har jag satt på groning nu, vad jag skall göra med resten får vi se. Varför kan man inte köpa mindre mängd än ett kilo?
 

Förgroddad potatis

1 Läs mer >>
Första middagen gjord på skörd från lotten blir en nässelsoppa med ägghalvor. Så gott!
Jag blev lite förvånad av den rikliga nässelodlingen i bakkant av lotten, men det är klart, nässelsoppa är gott, nässelvatten gör underverk som gödselmedel och fjärilarna älskar ju nässlor. Så det kanske finns en tanke?
Nu blir de middag hursomhelst, det lär komma mer .. :-)
 

Första skörden!