2 Läs mer >>
Lavendel är underbart, det är vackert, troget, doftar och lockar nyttiga insekter. Men som kryddört har tyckt att användningen i stort sett varit begränsad till linnepåsar och kanske biscotti med mörk choklad och lavendel.
Men sen hittade jag det här receptet som jag var tvungen att pröva; Citron- och vallmosockerkaka med lavendelglasyr! På havremjölk dessutom!
 
Smaken var citronig och kakan blev saftig och fick en rolig brytning med lavendel och vallmofrö. Mums!
 

Baka med lavendel

2 Läs mer >>
Jag skördar lite då och då, oftast lite för sällan så sockerärtorna hinner bli uppsvällda och lite trådiga, men mycket är gott! Årets hit har varit purpurbönorna. Så goda, så vackra och så många! De är djupt purpurlila när man skördar dem men blir gröna när de kokas. Urgoda med lite smör och flingsalt.
Idag har jag skördat något nytt att pröva, en cirtongurka jag fick av mamma som planta. Citrongurkan smakar tydligen inte citron men ser lite ut som en. Skalet är tjockt och knottrigt, men där inne är det gurka. Skall bli spännande att pröva till den egna salladen.
Lycka i en gurka!
 
 

Citrongurka och pu...

0 Läs mer >>
Innan det efterlängtade regnet kom skördade jag en bunt av oreganoskogen på lotten. Den fick torka luftigt i en dryg vecka innan den smulades ner i en sparad burk.
Det kommer smaka sommar i vinter!
 
 

Vinterladorna

1 Läs mer >>
På lotten surrar det ordentligt. När jag började planera så tänkte jag att jag ville ha en liten örtagård och massor med växter som skulle attrahera bin, humlor, fjärilar ..Jag ville att lotten skulle bli en oas för våra pollinerare som har det svårare och svårare att överleva och hitta plats.
Det jag gjorde kanske hjälpte lite grann, men det som redan fanns på plats visade sig vara ett himmelrike för surrande vänner.
Blommande oregano överallt tillsammans med lammöron, den gigantiska bolltisteln och isop gör att man närmast får trängas om utrymmet när man skall ta sig fram. Trots detta har jag inte blivit stucken än.
Jag älskar alla dessa humlor, bin och getingar som njuter av blommorna i solen med mig.
 
https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/nu-raddar-vi-bina
 
 

Åh, alla pollinera...