0 Läs mer >>
Nu kan fikat dukas upp, det viktigaste på lotten är klart. Platsen där man kan vila, njuta, begrunda och planera. Snart skall jag börja förbereda bäddarrna runt spaljéen som skall innehålla sockerärt, luktärt, klockranka och clematis... och annat jag inte drömt ut än :-)
 
 

Så fint det blev!

0 Läs mer >>
Soliga marsdagar och nu börjar det ta form! Stödpinnar är förankrade djupt i jorden och spalje´n börjar komma på plats på ena sidan i det som skall bli sommarens berså och kaffegrotta! Jag är riktigt nöjd med spalje´n i naturligt kvistmaterial vi hittade!
För att få plats fick vi flytta på en enorm svartvinbärsbuske och en hel del aster och klint. Busken fick ett nytt hem direkt, men perennerna ligger och avvaktar mer design innan jag vet var de får sin plats.
Jorden verkar riktigt lovande, djup sandblandad lera som jag skall förbättra med kompost och kogödsel. Och varje gång jag är där hittar jag nytt som kommer upp, de senaste fynden är mynta och rabarber + en pion som verkar lite svag i konkurrensen i perenna och ogräsbården. Den skall nog få lite mer kärlek tror jag <3
 
 
 

Bygget börjar <3

0 Läs mer >>
Fint väder = det börjar klia i fingrarna att ändra färg till bruna. Dags att gå ner till lotten och röja lite i de gamla nervissnade perennerna från i höstas och se vad som kommer upp.
Villken glädje! Här finns ganska mycket perenna blommor som börjar visa sig ovan jorden som värms av solen på dagarna nu. Tre fina preparerade trädgårdsland finns också. Utanför landen är det bra med kvickrot, men det får vi ta allteftersom .. Det här ska bli roligt!
 
 
 

Städning

1 Läs mer >>
Vad gör man väl en grå dag i mars när man är hemma med förkylning (om man är plantnörd)? Jo man planterar om småplantor och längtar efter våren!
Idag planterade jag om min kryddtagetes som skall bli härlig i sallader till sommaren, och lite perenner, bla Kantnepeta som också är en doftande släkting till kattmyntan. Kantnepetan är så lättodlad och tacksam, man kan få en hel bård till en rabatt av bara en fröpåse och en sommar. Jag gillar den verkligen, den drar till sig goda insekter och liv till planteringen. På så sätt kan den också hjälpa till med bättre skörd av bär!
Den finns en till i hushållet som gillar den här plantan, katten Lucy kände doften efter hanteringen och hann äta upp några små innan jag såg hennes skyldiga uppsyn i fönstret! Nu har jag bara sex plantor kvar, och de är väl skyddade av plast så jag kan se de vackra blå blommorna till sommaren!
Bild från Impecta fröhandel.
 
 
 

Kattmynta=kattmat?

0 Läs mer >>
Förra året var ett förlorat år för balkongen. Då skulle de ca 60 år gamla betongplattorna och räckena bytas ut, ett jobb som förstås måste göras under samma period som man vill sitta ute och njuta ..
Men i år är det fint och nyrenoverat, syrénerna utanför kommer snart växa upp igen (så jag slipper se bilarna..) och jag har investerat i trätrall! Jag tycker det blev jättefint, och skönt att gå på är det också. Jag satsade på lättihopsnäppta rutor från Rusta :-)
 

Nytt balkongliv!

0 Läs mer >>
Pelargoner!
När jag ändå beskär och ger lite ny jord till mina sötnosar passar jag på att ta sticklingar. De här rotar sig snabbt och gör att jag enkelt och billigt får fler av mina favoriter. I like!
De fina med spräckliga blad är en Bornholmspelargon som har cinnoberröda blommor. Den med flerfärgade blad får ceriserosa blommor men jag har tyvärr tappat bort lappen med namnet ..  Härliga är de i alla fall!
 

 

Sticklingar

1 Läs mer >>
Nu börjar det bli trångt! De första frösådderna från januari måste få mer utrymme och jord. Alla vill ha ljus så det är en liten utmaning nu fram till maj .. 
Småplantorna lossar jag med en liten gaffel och lyfter försiktigt i bladen för att inte skada rötterna. Jag hade ingen riktigt bra jord hemma så det får bli ny såjord, den är i alla fall fräsch och håller fukt. Jag får addera lite mer näring sen istället, såjorden har så lite så den äts snabbt upp!
Samtidigt passar jag på att beskära pelargonerna (mer ljus till de små plantorna i fönstren!) och så nästa omgång frö. Druvgurka, rosenskära, nya zeeländsk spenat och luktärt som också behöver en bra start <3
Längtar!
 
 

Omplantering